Opt teze pentru diferentierea crestinismului de celelalte religii

Opt teze pentru diferentierea crestinismului de celelalte religii
Crestinism vs. celelalte religii 
Opt teze pentru diferentierea crestinismului de celelalte religii: 
 
TEZA 1: Viata lui Hristos este implinirea unui numar mare de profetii, ce ating pana si cele mai mici detalii (Isaia, Zaharia s.a.); in timp ce, pentru ceilalti intemeietori de religii, nu exista nimic asemanator. Hristos insusi a spus: Am venit sa implinesc cele ce s-au scris despre mine. El este unic. 
 
TEZA 2: Ceilali intemeietori de religii sunt doar oameni. Hristos, insa, este Dumnezeu si Om. Hristos spune: Cine Ma vede pe Mine Il vede pe Dumnezeu. Niciodata nu a indraznit vreun alt profet , care dorea sa fie luat in serios, sa spuna ceva atat de mar despre sine. Hristos spune mai departe, in cer si pe pamant. In zadar cautam astfel de ziceri si dovezi maiestuoase (vezi Evangheliile) la altii. (Faptele Apostolilor 4,12) 
 
TEZA 3: Lipsa pacatului la Hristos. Fara exceptie, toti intemeietorii de religii poarta pacat in ei. De cealalta parte sta Hristos, care intreaba public: Care dintre voi Imi poate arata un pacat? El a fost urmarit de toti, dar intre oponentii lui s-a lasat tacere apasatoare. Hristos, din contra, ii iubeste pe pacatosi (insa nu pacatul). 
 
TEZA 4: Nicio religie nu da raspuns adevarat la intrebarile ultimative (De unde venim? Incotro ne indreptam? Boala, violenta, nedreptate, vina etc.) Toate celelalte contin doar doctrine speculative. Noul Testament este radical diferit: Hristos este Raspunsul, Implinirea si Scopul sau Sfarsitul tuturor celorlalte religii! El este raspunsul personal al lui Dumnezeu, Revelatia.. Religia este cautarea cerului de catre pamant. Noul Testament este raspunsul cerului pentru pamant. Buda a spus, cuvant cu cuvant, la sfarsitul vietii sale: Eu inca mai caut Adevarul. 
 
TEZA 5: Hristos este vestirea. El este Calea, Adevarul si Viata. Ceilalti si-au construit singuri poruncile , invataturile, parerile, morala, etica. Islamul: Dumnezeu este un Dumnezeu capricios. El a condamnat dintru inceputuri jumatate din omenire la pieire (fatalism, kismet…) Omul abia daca mai are vointa proprie. Budismul: Invatatura sa nu este interesata de Dumnezeu si abunda in demoni (tantra). E vorba mai ales dspre suferinta si evitarea acesteia. Buda incearca sa-i elibereze pe oameni din suferinta prin porunci, intreziceri, norme si meditatie (cata valoare are la polul opus, suferinta in crestinism!). Pacatul duce la o renastere ca o faptura mai putin dezvoltata (sacal, bacterie…). Nu credinta, ci legea este invatatura entrala. Viata este suferinta, suferinta este viata-spune Buda. Nimic nu e adevarat. Toata fiinta nu e decat iluzie. Hinduismul: Nu este fondat istoric. Totul este mit si basm. Tot ce place poate fi facut Dumnezeu. A gasi adevarul in acest caleidoscop idolatric este exclus. Fiecare contact personal cu un idol (Tata-Fiu, cum e la crestini) este exclus. 

La aceasta se mai adauga teama de nenumaratii demoni din Hinduism, demoni ale caror energii nasc frica adevarata in credinciosii hindusi ( Kali cea neagra). Cruzimile sociale ale lumii castelor, ce s-au pastrat pana azi, nu sunt doar nedumnezeiesti, ci si inumane si imposibil de indurat. Hristos a privit si spre aceasta mizerie a oamenilor, carora le-a spus: Nu va temeti. Eu am biruit lumea si raul…Cel ce se afla in Mine este liber. (Matei 9,36; Ioan 16,33) 
 
TEZA 6: Toate celelalte religii ofera mantuirea de sine prin norme istovitoare, legi si morala, adica o stacheta prea ridicata pentru a putea fi atinsa de oameni. Hristos spune: Eu am facut totul pentru tine (Matei 20,28). El ne daruieste iertarea pacatelor, in loc de pedeapsa. Omului ii este imposibil sa se rascumpre singur. Yoga, mantrele, meditatia, tortura proprie, riturile si religiozitatea nu au salvat pana acum pe nimeni de vina. 
 
TEZA 7: Confucius, Lao-Tse, Buda, Zaratustra, Mohamed nu au fost facatori de minuni, nu au vindecat demonizati si bolnavi, nu au poruncit elementelor naturii, nu au mers pe apa, nu au inviat pe nimeni din morti si nu au vorbit despre smerenie sau dragostea de vrasmasi. Ei sunt morti. Hristos traieste si lucreaza si astazi si poate fi pereput personal de fiecare om. 
 
TEZA 8: Niciunul dintre ei nu ne poate da pacea lui Hristos. De aici misiunea pe care El ne-a dat-o: Mergeti in lume si spuneti vestea cea buna. Celelalte religii nu sunt veste buna, ci doar tehnici uscate, filozofii sau legi pentru stingerea poftelor, care, in final, distrug presoana create. 
 
(Extras din cartea "Zei, Idoli, Guru" -autor Klaus Kenneth)