Sfantul Nicodim de la Tismana

Sfantul Nicodim de la Tismana

 

Cel de-al doilea hram al Bisericii Soborul Maicii Domnului - Balta Alba este Sfantul Nicodim de la Tismana, avand o zi comuna de praznuire, 26 decembrie.

Sfantul Nicodim s-a nascut in jurul anului 1320 la Prilep, in sudul Serbiei, intr-o familie de vlahi sud-dunareni. Familia s-a era inrudita cu cea a despotului Lazar si a domnului Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru Basarab.

Din dorinta de a-si dedica viata lui Dumnezeu, la 16 ani paraseste casa parinteasca din cetatea Prilep (Macedonia) si cu ajutorul unor calugari athoniti ajunge la Manastirea Hilandar din Muntele Athos unde, mai tarziu, ajunge egumen si chiar protoepistat in conducerea Sfantului Munte.

Sfantul Nicodim a venit in Tara Romaneasca prin chemare divina cu misiunea de a ridica o manastire. Documentele istorice mentioneaza mai multe manastiri ctitorii ale sfantului: Vratna si Manastirita (in Serbia), Vodita, Gura Motrului, Topolnita, Visina, Aninoasa, Tismana, (in Tara Romaneasca) si Prislop (in Tara Hategului).

La Manastirea Tismana, Cuviosul Nicodim a intemeiat o vestita scoala de caligrafie cu copisti de carti bisericesti in diverse limbi. El insusi a caligrafiat si miniat, in anul 1405, un Tetraevanghel pe pergament ferecat cu coperti de argint aurit, maiestrit lucrate, o capodopera a epocii. Este cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca cu cea mai veche ferecatura si se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Pentru ultima oara este pomenit in viata la 23 noiembrie 1406, la Tismana, cand Mircea cel Batran a dat un nou hrisov manastirii. Peste o luna, la 26 decembrie 1406, cuviosul Nicodim a fost chemat de Domnul la Sine. A fost ingropat in mormantul dinainte pregatit in apropierea bisericii manastirii Tismana, care se vede si azi.

Cuviosul Nicodim a fost canonizat de Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane in anul 1955.