Soborul Maicii Domnului, sarbatorit pe 26 decembrie, a doua zi de Craciun, este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc inchinate Sfintei Fecioare Maria. Soborul Maicii Domnului este una din cele mai vechi sarbatori in cinstea Fecioarei Maria care dateaza inca din sec. al V-lea.
Aceasta sarbatoare o aflam si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din secolul al V-lea, originea ei fiind pusa de catre unii teologi liturgisti in legatura cu Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431).
Cuvantul sobor inseamna adunare de oameni, iar in cadrul liturgic el exprima chemarea spre slujba cat si adunarea in jurul sfantului praznuit pentru ca aceasta prin rugaciunile sale sa mijloceasca in fata lui Dumnezeu pentru noi.
Soborul Maicii Domnului a devenit model de sarbatoare si pentru alti Sfinti precum Soborul Sfintilor Ioachim si Ana, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau Soborul Sfintilor Arhangheli.
Cinstirea deosebita pe care o aducem Macii Domnului este foarte importanta deoarece Maica Domnului reprezinta iubirea milostiva, smerita, ocrotitoare si a devenit icoana vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ocrotitoarea tuturor crestinilor, precum si a familiei crestine.