Duminica Fiului Risipitor

Duminica Fiului Risipitor

 

Biserica Ortodoxa se va afla la 3 februarie 2012 in Duminica a XXXIV-a dupa Rusalii si cea de-a doua duminica din Perioada Triodului. Anul bisericesc ortodox este impartit in 3 mari perioade: a Penticostarului, a Octoihului si a Triodului, denumiri ce vin de la titlurile cartilor de cult utilizate cu precadere in perioadele respective. Perioada Triodului incepe cu 10 saptamini inainte de sarbatoarea Invierii Domnului, fiind instituita de biserica in vederea pregatirii credinciosilor pentru intimpinarea celui mai mare praznic al crestinatatii: Invierea Domnului.

La Sfanta Liturghie se va citi pericopa din Evanghelia dupa Luca, capitolul 15, versetele de la 11 la 32, in care se relateaza Pilda Intoarcerii Fiului Risipitor, una dintre cele mai frumoase, mai pline de sens si de inteles pilde, menita sa ne arate chipul adevaratei pocainte. Pilda fiului risipitor,  ne infatiseaza, pe de o parte, imaginea fiului cazut, iar pe de alta parte, icoana Tatalui ceresc, plin de indurare, care daruieste iertare fiului intors la el cu inima smerita si cu dorinta de indreptare.

Parabola Fiului Risipitor incearca sa ne prezinte doua chipuri in care pacatuim si putem sa ne mantuim. Este mai intai chipul fiului risipitor care s-a pocait si intors la calea binelui si chipul fiului mai mare, care, desi n-a parasit casa parinteasca a randuielilor morale, totusi, a pacatuit foarte greu la urma, nevoind sa ierte pe fratele sau si sa-i arate iubirea trebuitoare.

 Parintele Arhimandrit Teofil Paraian, mai numea Duminica aceasta in predicile sale: Duminica Iertarii Tatalui.