Intrarea Maicii Domnului in Templu - Intampinarea Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului in Templu - Intampinarea Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu (cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia), este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 21 noiembrie.

În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiții este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob, datând din secolul al II-lea.

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în cea mai sacră încăpere a templului ca un simbol al faptului că va deveni ea însăși „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie și templu al pruncului dumnezeiesc care se va naște din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuința lui Dumnezeu.

Părinţii Maicii Domnului sunt Sfinţii Ioachim şi Ana. Aceştia, lipsiti de copii, dar plini de credinţă, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinţi, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu şi îl vor inchina Lui. Un înger le vesteşte că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinţii Ioachim şi Ana nu au uitat de promisiunea făcută si, la trei ani de la naşterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului, numai Buna Vestire este consemnată în Sfânta Scriptură, celelalte informaţii provenind din Sfânta Tradiţie şi din evangheliile necanonice.

Ziua de 21 noiembrie a fost consacrată acestei sărbători începând cu secolul al VI-lea, când împăratul bizantin Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului evreiesc, o biserică închinată Sfintei Fecioare, numită "Sfânta Maria cea nouă", hramul fiind consacrat aducerii ei la templu.

Tot începând cu data de 21 noiembrie, în cadrul slujbei de Utrenie se cântă Catavasiile: "Hristos Se naşte, slăviţi-L!". Astfel această sărbătoare ne pregăteşte de naşterea Domnului.