Iubirea aproapelui

Iubirea aproapelui

 

"Sileste-te pe cat poti sa iubesti pe tot omul. Iar daca nu poti inca, cel putin sa nu urasti pe nimeni. Dar nu vei putea face nici aceasta daca nu vei dispretui lucrurile lumii.
 
Te-a blestemat cineva? Sa nu-l urasti pe el, ci blestemul si pe dracul care a pus la cale blestemul. Caci daca urasti pe cel ce te-a blestemat, ai urat un om si ai calcat porunca. Si ceea ce a facut acela cu cuvantul, tu faci cu fapta. Iar de pazesti porunca, arata semnele dragostei; si de poti face ceva ajuta-l, ca sa-l izbavesti de rau.
 
Hristos nu vrea ca tu sa porti vreunui om ura sau suparare, sau manie, sau sa tii minte raul in nici un chip si pentru niciun lucru vremelnic. Aceasta o striga cele patru evanghelii.
 
Multi suntem cei ce vorbim, dar putini cei ce facem. Dar nimenea nu trebuie sa strice cuvantul lui Dumnezeu pentru ne-grija proprie, ci sa-si marturiseasca neputinta sa, nu sa ascunda adevarul lui Dumnezeu. Aceasta pentru ca nu cumva sa ne facem vinovati, pe langa calcarea poruncilor, si de rastalmacirea cuvantului lui Dumnezeu.
 
Iubirea si infranarea slobozesc sufletul de patimi; citirea si contemplarea izbavesc mintea de nestiinta; iar starea de rugaciune o infatiseaza lui Dumnezeu insusi.
 
Cand ne vad dracii ca dispretuim lucrurile lumii, ca sa nu mai uram pentru ele pe oameni si sa cadem din dragoste, starnesc impotriva noastra defaimari ca, nerabdand supararea, sa uram pe cei ce ne defaima."
                                     
Sfantul Maxim Marturisitorul