Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Fiul Elisabetei si al preotului Zaharia este cunoscut ca „Inaintemergatorul Domnului”, pentru ca a vestit venirea Mantuitorului. Sfantul Ioan Botezatorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament si, totodata, cel care face legatura cu Noul Testament.
„Sf. Proroc este numit de Mantuitorul Iisus Hristos cel mai mare nascut din femeie, insa potrivit cuvintelor Mantuitorului este cel mai mic in Imparatia Cerurilor. Intelegem prin aceasta ca activitatea Sfantului Proroc Ioan Botezatorul apartine Vechiului Testament. Insa, iata el, in imparatia harului Preasfintei Treimi alaturi de Maica Domnului mijloceste pentru noi credinciosi asa cum il vedem infatisat in icoana Deisis (care se talcuieste mijlocire) impreuna cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu cu mainile intinse inaintea Mantuitorului care este asezat pe tron in vesmintele sale arhieresti”, dupa cum a declarat pentru TRINITAS TV PS Parinte Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord.
Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul este cunoscuta in traditia populara romaneasca si cu numele de „Sanzienele” sau „Dragaica”.
„Nasterea Sf. Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe fundalul unei sarbatori din antichitatea pagana, de aceea pana astazi in popor se numeste si sanzienele. Aceste flori de camp al solstitiului de vara galbene aurii, iubitoare de soare, sunt impletite in coronite si sunt asezate la icoane, in biserici (etc.), a mai spus Preasfintia Sa.
Chipul Inaintemergatorului Domnului ocupa un loc important in iconografia traditionala ortodoxa.
„Sfantul Ioan Botezatorul este infatisat in icoane purtand aripi potrivit profetiei proorocului Maleahi care spune Iata trimit inaintea Mea pe ingerul Meu care va pregati calea Ta inaintea Ta. Asadar Sf. Ioan Botezatorul este Inaintemergatorul Mantuitorului nostru Iisus Hristos. El a pregatit lucrarea sa mantuitoare, de aceea il vedem infatisat cu aripi insa si datorita vietii sale duhovnicesti. Cantarile bisericesti il numesc inger trupesc, iar una din cantari spune cum te vom numi pe tine proorocule Inger, apostol sau Mucenic. Inger fiindca ai dus o viata netrupeasca, apostol fiindca l-ai propovaduit pe Mantuitorul Iisus Hristos tuturor neamurilor sau mucenic fiindca ti-ai dat viata pentru Hristos”, a mai spus Episcopul ortodox roman al Europei de Nord, Preasfintitul Macarie.
Biserica a inchinat Sfantului Ioan Botezatorul sase sarbatori: zamislirea - 23 septembrie; nasterea - 24 iunie; soborul - 7 ianuarie; taierea capului - 29 august; prima si a doua aflare a capului - 24 februarie; a treia aflare a capului - 25 mai.
Sursa: basilica.ro