Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este praznuit pe 6 decembrie. S-a nascut la sfarsitul secolului al III-lea, in localitatea Patara (Asia Mica), din parintii Teofan si Nona. Ramas orfan, imparte saracilor averea mostenita de la parinti.

Ajunge arhiepiscop al Mirei Lichiei in chip minunat. Domnul i se descopera unui episcop batran si ii vesteste acestuia sa cheme la demnitatea arhiereasca pentru Mira Lichiei pe cel care va intra a doua zi primul in biserica. Nicolae, desi intra primul in biserica, refuza la inceput aceasta chemare si o accepta dupa ce Mantuitorul i S-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia si indemnandu-l sa primeasca noua demnitate.

Este supus la multe chinuri din partea soldatilor imparatilor Diocletian si Maximian. A fost intemnitat in jurul anului 305 si eliberat cand pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sfantul Constantin cel Mare.

Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, unde lupta impotriva lui Arie, cel care nega dumnezeirea Fiului. Potrivit Traditiei, Sfantul Nicolae l-a lovit peste obraz pe Arie in timp ce acesta nega adevarurile de credinta. Din aceasta cauza I s-au luat semnele arhieresti: Omoforul si Sfanta Evanghelie. Ca urmare a unei vedenii in care Mantuitorul Hristos tinea deasupra capului Sfantului Nicolae Evanghelia, iar Maica Domnului purta in maini omoforul, i-au fost inapoiate semnele arhieresti.

Nu se cunoaste cu exactitate anul trecerii lui la Domnul, unele surse indicand anul 340, altele 350, dar se cunoaste ziua - 6 decembrie.  La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Nicoale.

Rugaciune catre Sfantul Nicolae

O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sirguieste degraba a le ajuta. Izbaveste turma lui Hristos de lupii care o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica. Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taisul sabiei, asa ne miluieste si pe noi, cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor, si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic, ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin.