Sfintirea bisericii Soborul Maicii Domnului

Sfintirea bisericii Soborul Maicii Domnului

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia duminica, 4 octombrie, slujba de sfintire a bisericii Soborul Maicii Domnului, situata in cartierul bucurestean Balta Alba, in zona Pietei Titan II - Minis. Biserica a fost ridicata sub directa coordonare a preotului paroh Buse Dumitru Valentin. Cel de-al doilea hram al lacasului de cult este Sfantul Nicodim de la Tismana.

 

Slujba Sfintirii va incepe cu exteriorul sfantului locas si va continua cu interiorul ei, asa cum este randuiala. Slujba de Sfintire a locasului de cult, va incepe cu citiri din Psalmul 143, urmate de cereri si rugaciuni. Dupa aceea, slujitorii sfintelor altare, impreuna cu credinciosii prezenti, condusi de Preafericitul Patriarh Daniel, vor inconjura biserica, oprindu-se in dreptul absidelor si a Sfantului Altar. La fiecare oprire, Prefericitul Patriarh Daniel va unge cu Sfantul Mir, in semnul Crucii, peretii exteriori ai bisericii. Dupa intrarea in sfantul locas, urmeaza punerea unei cutiute cu sfinte moaste intr-un locas sapat special in masa altarului, sigilat imediat cu ceara. Dupa asezarea moastelor in masa altarului, urmeaza spalarea si ungerea Sfintei Mese cu apa sfintita si cu mir, iar icoane ale celor patru evanghelisti sunt lipite de masa altarului, cate una la fiecare colt. Slujba va continua cu punerea unui acoperamant subtire pe Sfanta Masa, strans de piciorul acesteia, apoi masa altarului va fi imbracata cu un alt acoperamant mult mai bogat, precum si cu celelalte obiecte sfintite.

 

Dupa Sfanta Liturghie, urmeaza traditionala trecere prin Sfantul Altar pentru sarutarea Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci si a Sfintei Mese.