Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului
Biserica Ortodoxa sarbatoreste in a doua zi de Craciun, Soborul Maicii Domnului, aceasta fiind una din cele mai vechi sarbatori in cinstea Fecioarei Maria care dateaza inca din sec. al V-lea. Cuvantul sobor inseamna adunare de oameni, iar in cadrul liturgic el exprima chemarea spre slujba cat si adunarea in jurul sfantului praznuit pentru ca aceasta prin rugaciunile sale sa mijloceasca in fata lui Dumnezeu pentru noi.
 
Soborul are loc in general dupa o mare sarbatoare si este pomenit sfantul sau sfanta care s-a facut unealta lui Dumnezeu pentru implinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sarbatoare si pentru alti Sfinti precum Soborul Sf. Ioachim si Ana, Soborul Sf. Ioan Botezatorul sau Soborul Sf. Arhangheli.
 
Biserica a randuit ca astazi, a doua zi dupa Craciun, sa fie pomenita Maica Domnului impreuna cu soborul celor care o cinstesc pe ea. Cinstirea deosebita pe care o aducem Macii Domnului este foarte importanta deoarece Maica Domnului reprezinta iubirea milostiva, smerita, ocrotitoare si a devenit icoana vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ocrotitoarea tuturor crestinilor, precum si a familiei crestine. Astazi, adunarea cea cereasca se uneste cu adunarea pamanteasca in jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfintenia Sa. Pruncul pe care L-a nascut Fecioara Maria este cu adevarat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezinta astfel omenirea in fata lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L si nascandu-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi in fata Domnului, Eva cea noua, mama noastra a tuturor.
 
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc inchinate Sfintei Fecioare Maria. In cea de-a treia zi de Craciun, Biserica Ortodoxa il va cinsti pe Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan.
 
Sursa: basilica.ro